![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg60998yXyPGr3dse2JhQEgCnAbV1j0fU8VY6b6zcU1Tekj7_nBL5J5iPh31dLuzxtx42DEvndsETFPFhe5-SgGySh7Ltjf1gcDFk5jb4JQ7mGHfZif3-872URFbxjoxaDrmvuzqdonK78/s200/P1020890.jpg)
Navic, pitim mate se v posledni dobe pomerne intezivne zabyvam (do cestiny by se to dalo take prelozit jako: "intenzivne se flakat") a nedavno jsem se byl navic podivat ve vyrobnim zavode spolecnosti Amanda, ktera mate vyrabi. Jsem uz tudiz odbornik na slovo vzaty ;-) Mimochodem, budete-li se nekdy po argentinskych provinciich Missiones ci Corrientes potloukat, nenechte si navstevu nektereho z vyrobcu ujit.
Ale zpet k mate jako takovemu...
Pro ty, kdo vedi a znaji - nic noveho se tady nedozvite, nic zasadniho jsem neobjevil. Mohu ale vrele doporucit ceske stranky:
http://www.yerba-mate.cz , kde se neco dozvedet muzete. Je tam, co se mate tyka, asi uplne vse!
Kdo zna i tyto stranky...ten se ctenim internetu asi vubec nezdrzuje a vesele si nekde v klidu, nejlepe pak v kruhu pratel, srka sve mate ;-)
Pro ty, kteri nevedi, neznaji a zajimaji se tedy alespon neco malo...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjUsZceaypx4UWtCqRcyUx4cZ5xHsLiycRCRgr1R_s8dPni-cT-TdzUx8ud0MujHolhAxFJnCX70b_Ar-l1MlWXynfg2c6HA3oZ1G3YoEL79nUHHsZCLRPDfx9WytbjBoeVpKY-Q3m9jX8/s200/P1020441.jpg)
...
Vis - zkoumat treba, Milo mily,
To mate ma svuj zvlastni raz.
Zprv horke, ale mile zas - my, myslim, jsme se uz vpili!"
"Nu vidis, krali: tak nas lid!
Ma dusi zvlastni - trochu drsna zda se,
Vsak kvete po svem, v osobite krase..."
...
Tak nejaka ta fakta a obecne rozumy pro Jitu...pis si devce zlate ;-):
Yerba mate jsou susene a rozemlete listky Cesminy paraguayske.
Obecne "jihoamericky" asi orizneme zejmena na Uruguay, kde je mate narodnim napojem, ale podobne se o nem vyjadruji i argentinci a paraguayci, pije se take v nekterych castech Brazilie, Chile a na vychode Bolivie. A kdyz uz jsme u toho, piji ho i v Syrii a v Libanonu, kam jej z Jizni Ameriky dovazeji.
V Argentine spotrebuji v prumeru zhruba 5kg yerby na cloveka rocne, v Uruguayi je to potom dokonce dvojnasobek!! Mimochodem, pestovani yerby a jeji prodej vzdy byl a je slusny "biznys". Ne nadarmo se yerbe rikalo "zelene zlato." V soucasne dobe ji ale zacina valcovat pestovani soji, kukurice a dalsich obilnin. To je ale na jinou diskusi...
Cesmina paraguayska je stalezeleny strom, ktery je v Jizni Americe doma, zadny import. Naopak, vyzaduje celkem specificke podminky a jeji rozsireni jinam se pry nezdarilo. Dorusta vysky okolo 20m. Ve volne prirode je k videni zejmena v jizni Brazilii. Extensivne je vsak krom Brazilie pestovana i v Paraguayi a zejmena na severu Argentiny.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhCUU8g6h9OV_S636cnqB7m4I9rl-J39bYV6R3RU6NqYsrJ8A8sfjN83ev0zOC_cmSFjj1XIsyRQv9Mvf_FDaoKuJrOVSYO_0Re_8kqSL40O3OMvfVfwyMkAbKRUaQZwfmRFaKfcfYZD_0/s200/P1020865.jpg)
Sklizen probiha jednou rocne, nekdy mezi dubnem a cervnem. Sklizi se casto rucne - cesaci olamuji mlade vetve a konce vetvi starsich a celkem si pri tom chlapci myslim maknou. Na vetsich plantazich jsou k videni i kombajny, ktere serezavaji systemem nekolika motorovych pil stromky do uhlednych nekonecnych asi metr az metr a pul vysokych zivych plotu...
Primo po sklizni se yerba susi ve velkych susickach pod, resp. nad primym plamenem, cimz ztraci asi 50% objemu a hmotnosti a ziskava take zadanou barvu a vuni. Nasledne se ve velkych pytlich uklada do susiren, kde se po dobu 24 hodin dosusuje na nejake 3% vlhkosti.
Pote je yerba nahrubo semleta a nasleduje proces zrani, ktery trva 6-24 mesicu. Yerba je pritom za stale teploty a vlhkosti ulozena v jutovych pytlich ve specialnich halach. Cely proces je dnes automatizovany a hlidany moderni technikou.
Rika se, ze cim dele yerba zraje, tim lepe...ale tim take draze a pozdeji...
Nasleduje mleti a prosyvani a nakonec baleni.
0.5, 1, 2, ale i vice-kilova baleni jsou bezne k dostani v kazdem obchode. Druhu nepreberne mnozstvi, kazdy si najde tu svou chut. A rozdily jsou nekdy opravdu velke, no to by se z toho klidne jeden i ...zakuckal ;-)
Nektere druhy jsou vyrobeny pouze z listku, jine pak obsahuji i nadrcene vetvicky, nektere obsahuji i drobne castecky a prach...jine striktne nikoliv. To vse samozrejme, spolecne s utajovanym postupem vyroby, ma vliv na chut.
Mate jako napoj se pripravuje louhovanim zminene yerby mate, v podstate takovy bylinkovy cajik. Ale... Obecne by se asi dalo rici: chut vzdy, vice ci mene, horka, bylinky, trava, nekde smerem k silnemu zelenemu caji. Oblibene jsou i druhy s prisadou ruznych vonnych latek...kura citrusu, jine bylinky jako je mata a podobne.
Dnes je napoj udajne popularni jakozto zdravejsi alternativa kavy. Navic obsahuje celou radu vitaminu a mineralu a ma radu zdravi prospesnych vlastnosti.
Ja si ale myslim, ze popularni je zejmena pro samotny ritual pripravy a piti mate. To je na tom to nejdulezitejsi...to prave jihoamericke.
Tak a konecne k veci, Milo. Proc o tom vubec pises, co je na tom vsem tak zajimave, o cem to cele je? Orval si listi, ususil jej a pomlel. A co dal?
Priprava a piti mate = klid, pohoda, pratele, blizci...
Na zacatek jeste kratky slovnicek...abychom si rozumeli:
Nejcasteji je mate vyrobeno z vydlabaneho plodu tykve Kalabasa, oblibene jsou take mate z kvalitnich drev. Muze byt ale take porcelanove, z keramiky ci vyrobene z dobytciho rohu. Barvy, tvary, zdobeni...na co si vzpomenete, co Vas jenom napadne a verte, ze jeste mnohem vice.
matero: je vetsinou ten, kdo mate pripravuje.
Priprava napoje ma, jak jiz bylo receno, sve zakonitosti, je to ritual.
Vezmete mate, kalabasu a nasypete do ni yerbu...asi tak do tri ctvrtin. Nasledne ucpete jeji hrdlo dlani, otocite ji nohama vzhuru a kratce protresete. Tim se zbavite nejjemnejsich castecek a prachu ze dna nadobky a zamezite tak ucpavani bombilly. Nasledne vratite kalabasu do puvodni polohy. Udelate to opatrne, pomalu, tak, aby se Vam yerba sesunula pouze podel jedne strany kalabasy pod uhlem 45st. a vytvorila tim na strane protejsi otvor, ci dulek. Do neho vlozite bombillu.
Vysrknete tedy obsah a vratite kalabasu tomu, ktery mate pripravil. Ten ji opet zalije vodou a posle dalsimu v rade...vetsinou po smeru hodinovych rucicek. To ale zalezi. Lidi se behem piti hybou, neco kuti, vari, vykladaji, nevim co se...tak tedy poda tomu, kdo je zrovna na rade. A tak porad dokola...dokud je voda a dokud to ma chut. Vydrzi to, verte celkem dlouho.
Vodu matero doleva vetsinou z termosky, teplota idealne okolo 70st., ne vrouci. A termoska, to je opet na samotne tema...barvy, tvary, zpusob noseni... Nekteri maji na mate, termosku a ostatni nezbytne specialni prenosky. Pekne, kozene, zdobene, se jmenem. Tzv. bolso matero, ve kterem svou mate - sadu nosi.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhbB6nq9cVtoWjmowfsiIuhV8EYE1IXtrk2-zqgYUd-YOQH4L0ULG1U3BXuk6sOoY7Aw8smCCToxSGblo1yX5_L4vBDPcugPYFS1rYMKVNBit3xdiMunMGYieGuUprZPhu0ubIubQU3U-c/s200/P1020895.jpg)
Voda je k dostani snad na vsech cerpacich stanicich, v kulturnich strediscich, na uradech, v hotelech... (vetsinou velke bojlery s kohoutkem), naliji Vam ji za maly poplatek do termosky v restauracich ci v kioscich. Nikoho zadosti o horkou vodu neprekvapite. Dokonce jsem si jednou rekl i o novou yerbu...to uz bylo drobet vice nez bezne, ale co by pro exotickeho turistu, ktery navic pije mate, neudelali ;-).
Pokud je Vam mate horke, je mozne si ho lehce dosladit. Neni to az tak bezne, vetsina lidi jej pije horke, neboli "amargo"...ale neni to az tak nebezne, zejmena mezi devcaty. Mne osobne chutna mate...podle toho s kym ho piji :-).
Nabidku mate muzete samozrejme odmitnout, ale vzdy je lepsi si alespon jedno dve dat a pak podekovat. Uz minimalne proto, aby to clovek vyzkousel. Ten zazitek za to rozhodne stoji!
Jo, dalsi forma mate je jiz zminene "mate cocido", z pytliku. Ted uz ale chapete, proc jsem o nem vyse rekl, ze "...to neni mate."
Ale nakonec...proti gustu, zadny disputat. Hlavni je ta pohoda a ten klidek s pripravou a pitim spojeny. Dejte mate sanci a nebudete litovat. Jeho chut si nakonec zamilujete a budete v Jizni Americe skutecne "jako doma."
Sedím u počítače, před sebou... maté a termosku:-) klid, pohoda, jak píšeš. A znáš mne, já samozřejmě maté čisté, hořké, bez příchuti. Jenom s těmi pěti kily na osobu za rok se mi to nezdá, to je už i na mne trapně málo!
OdpovědětVymazat